Bloemen

Mijn “licht op bloemen” zijn een uitwerking van mijn passie. Hiermee geef ik de toeschouwer de mogelijkheid mee te gaan in mijn waarneming en de verbinding met essenties uit de natuur te voelen.
Hier draait alles om het verborgen leven in een bloem. De foto’s tonen de kleine details die vaak niet opgemerkt worden. De schoonheid van verschillende stadia van groei, bloei en verval wordt zichtbaar gemaakt door deze uit te vergroten en in een andere context te plaatsen. Dit gebeurt vooral in de eerste serie waar ik de bloem uit haar natuurlijke context haal en ensceneer in een nieuwe, andere omgeving. Vaak in een repeterende vorm. De bloem met al zijn wonderlijke details krijgt daardoor een nieuwe betekenis.

In deze serie “symmetrie” is een deel van de bloem het uitgangspunt voor het scheppen van iets nieuws. Met behulp van de digitale techniek ontstaat er een nieuwe creatie met symmetrische kenmerken en een heel eigen zeggingskracht. Door het variĆ«ren van licht , scherpte tegenover onscherpte toont iedere foto een eigen spanningsveld.

Al jaren kom ik met mijn cursisten bij de zorgkwekerij de Stek in Zelhem. Elke keer weer verrast hoe mooi het in de herfstperiode er weer uitziet. Dit inspireerde mij om de vele potten/vazen met de kalebassen/pompoenen te verbinden. Bij het ensceneren van de foto viel bij toeval een tak om en de beweging in het stilleven was geboren.

Bij deze serie ben ik gaan kijken wat er nu onder de grond gebeurd. Mooi om te zien hoe fragiel/sterk sommige wortels zijn. De bron waar al dit moois dan uitkomt is een bol/knol groot of klein. Er ontspruit zich 1, 2 of meerderen stengels. Met aan het uiteinde van de stengel een bloemknop die zich dan ontvouwd in een wonderschone bloem.